2 A Maatschappij en Welzijn

Basisvorming

26

LBV
2
Aardrijkskunde
1
Geschiedenis & burgerschap
2
Engels
2
Lichamelijke opvoeding
2
Frans
3
Nederlands
4
Artistieke expressie
1
Natuurwetenschappen
2
Wiskunde
4
STEM-Techniek
2
Economie
1

Differentiatie

2

Basisoptie maatschappij en welzijn

5

Maatschappij en welzijn
5

WAT MAG JE VERWACHTEN?

Dit is jouw keuze als je vooral geïnteresseerd bent in de sociale aspecten van de samenleving en de manier waarop menselijke relaties werken. Je observeert en analyseert het gedrag van mensen in verschillende situaties. Communicatie neemt daarbij een belangrijke plaats in.

Je bestudeert de ‘mens en zijn milieu’ dus onder andere een aantal wetmatigheden uit wetenschap en techniek. Je leert hoe verschillende disciplines zoals wetenschappen en psychologie naar de mens en de samenleving kijken. Je hebt oog voor wat er in de wereld of in andere culturen gebeurt.

Profiel 

Deze richting is echt iets voor jou als je..

  • sociaal voelend bent;
  • meer wil leren over het sociale gedrag van mensen en maatschappelijke fenomenen;
  • sociale en communicatieve vaardigheden wil toepassen in verschillende situaties;
  • je sociale vaardigheden verder wil ontwikkelen;
  • je sociaal ondernemend bent;
  • je een persoonlijke en gezonde levensstijl wil ontwikkelen;
  • de mens wil onderzoeken zowel vanuit de natuurwetenschappen als vanuit de menswetenschappen.

EEN GOEDE VOORBEREIDING OP

Na het tweede jaar in de A-stroom, kan je doorstromen naar elke richting in de tweede graad. Blijf je binnen het domein Maatschappij en Welzijn, dan kan je twee paden uit:

Pad één gaat voor de uitbreiding met een wetenschappelijke (fysica, chemie, biologie) en praktijkgerichte component (voedingsleer, opvoedkunde, huishoudkunde). Daar focussen we op het belang van een gezonde levensstijl. Welke adviezen geven wetenschappers over voeding, beweging en welbevinden? Het blijft niet enkel bij theorie; we nemen ook actief deel aan de maatschappij. Daarmee willen we ook jouw sociaal engagement ontwikkelen. Na dit pad kan je de arbeidsmarkt op of ervoor kiezen om verder te studeren. Door je inzichtelijke vaardigheden, ben je prima voorbereid op hogere studies uit de richtingen van de personenzorg. 

 

Pad twee geeft je een grote theoretische basis. Je maakt kennis met psychologie, sociologie, politiek, recht en andere maatschappelijke onderzoeksvelden. We benaderen die onderwerpen op een wetenschappelijk manier. Je wordt communicatief en sociaal vaardig en je leert vanuit gedrags- en cultuurwetenschappelijke invalshoek te kijken naar individu en samenleving.  Je leert daarbij kritische vragen stellen en omgaan met informatie: verzamelen, verwerken en rapporteren. Dit pad bereidt je voor op verder studeren. 

Bij 'aanbod' vind je de brede waaier aan richtingen die onze school heeft terug.